The Stockholm Hitlist

Stockholm in the fog
Stockholm in the fog
De Birger Jarl Passagen in hartje Stockholm. Copyright Mikael Sjoberg (Small).JPG
1

Birger Jarlspassagen

En de modeboetiek Mrs H.

 

Al meer dan tien jaar bepaalt Mrs H. het avant-garde peil van de mode in Stockholm. De modezaak oogt als een mini-departmentstore en is gelegen in de historische arcade Birger Jarlspassagen. Je wordt er getrakteerd op hippe kledingcollecties als Isabel Marant, Sonia Rykiel, See by Chloé, de accessoires van Anya Hindmarch en een uitgelezen selectie jeans en schoonheidsproducten (onder meer Dr Hauschka).   

http://www.mrsh.se/

IMG_7647 (Small).JPG
2

Nobis HotelIn het hart van de stad

 

Ik sliep er ooit, ik nam er het aperitief en ik dineerde er. Allemaal top! Recent liep ik er nog eens binnen en weer was er dat warme gevoel. No nonsense plek met stijl en internationaal allure. Aanrader!

 

http://www.nobishotel.se/

 

IMG_7627.JPG
3

Sturehof

Restaurant met langste openingsuren

 

In het centrum lunchen kan in restaurant Sturehof waar voornamelijk traditionele visgerechten op het menu staan en je geregeld bekende Zweden kan spotten – ik zag er ooit  the one and only Filippa Knutsson (oprichtster van Filippa K). Sturehof heeft ook een leuk terras waar het meestal aanschuiven is, en de champagne doorgaans rijkelijk vloeit.

http://www.sturehof.com

 

IMG_7629.JPG
4

Hedengrens Bokhandel

Bookshop aan Stureplan

 

Een beetje lezer, mag helemaal wegdromen bij het binnenlopen van Hendengrens Bokhandel. Een boven- en benedenverdieping vol met hedendaagse literatuur (in veel talen) en ook pakken non-fiction. Een plek om uren in rond te snuisteren, zeker voor wie fan is van Nordic thrillers.

http://www.hedengrens.se/

 

IMG_7643.JPG
5

Acne Studios

Avant-garde vanuit het Noorden

 

Een merk dat graag statements maakt, is Acné. Tikkeltje eigenwijs, zo hebben ze liever geen foto's van de winkels binnen en is het niet altijd even makkelijk om de creatieve man achter het label te interviewen. Maar Acné blijft boeiend, meer zelfs: het label wordt meer au serieux genomen dan vroeger.

http://www.acnestudios.com/

 

Het Nobel Museum. Copyright Staffan Eliasson.jpg
6

Gamla Stan

en het Nobelmuseum

 

Dwalen en verdwalen: het mag op Gamla Stan (letterlijk Oude Stad). Je vindt er niet alleen het Nobelmuseum en het Koninklijk Paleis (allebei te bezoeken) maar ook talloze kleine straatjes die de tijd trotseren. Her en der een leuk winkeltje, een gallerietje of een theehuis... mooi meegenomen om even tot rust te komen.

 

Het Vasaschip in het museum. Copyright Alexander Dokukin.jpg
7

Het Vasa Museum

ook voor kids

 

Een absolute top of the bill is het Vasa-museum dat gebouwd is rond een in 1628 voor de kust van Stockholm gezonken houten boot, die pas de voorbije eeuw ontdekt is, maar toch quasi compleet bewaard was gebleven. De Vasa is de voornaamste toeristische attractie van heel Scandinavië, en geeft een uniek inzicht in het Zweden van de zeventiende eeuw.

http://www.vasamuseet.se 

 

 

Shopping_House_NK_1_Photo_Jeppe Wikstrom_55_High-res (Small).jpg
8

Nordiska Kompaniet

Mooiste warenhuis

 

Heerlijk warenhuis waarin je uren kan ronddwalen en probleemloos kan kopen met de ogen... Vooral de kelderverdieping is de moeite, met Scandinavisch design, van bestek tot borden en glazen. Leuk is ook de kledingafdeling, met een rist aan Scandinavische modemerken die je niet altijd bij ons vindt. 

https://www.nk.se/stockholm/

 

eriks gondolen.png
9

Eriks Gondolen

Eten op niveau (ook letterlijk)

 

Voor het beste uitzicht over de stad en veruit het lekkerste eten moet je naar Erik’s Gondolen, vlakbij Slussen, het meest noordelijke punt van Södermalm. Het is even zoeken naar de ingang van het restaurant – naast de plaatselijke McDonalds neem je de lift naar de elfde verdieping- en dan sta je meteen oog in oog met de stad en het water (33 meter erboven). De spijskaart van Gondolen is chic en helaas prijzig, behalve de dagschotel. Focus ligt op vis én gemoedelijkheid. Je eet hier in een jaren zeventig boot-interieur met veel warm hout en leder. Een absolute aanrader!

http://www.eriks.se/

 

Op de fiets in het Archipelago. Copyright Henrik Trygg (Small).jpg
10

Een trip naar het Archipelago

Liefst met de boot

 

Wie zin heeft in de echte natuur, moet de boot op richting archipelago. Het woord staat voor 30.000 eilanden ten oosten van Stockholm, die een oppervlakte beslaan van 150 km lang en 60 km breed. Het archipelago heeft een ‘inner-middle- en outer’ gedeelte, waar in totaal zo’n 10.000 mensen wonen, maar de gemiddelde toerist komt doorgaans niet veel verder dan Fjaderholma, het eiland dat makkelijk via een ferryboot vanuit de stad bereikt kan worden. Op Fjaderholma leven twee families die er de toeristen voorzien van eten, drinken en shopping. Even waan je je terug in de tijd. Een bekende rederij om de archipelago te bereiken, is Good Morning Stockholm.